Finnish English

Tässä artikkelissa esittelemme vaihe-vaiheelta Flatwing- tyylisen streamerin meritaimenen kalastukseen.

Salttiklassikosta meritaimenklassikoksi?

Flatwingejä on käytetty jo hyvän aikaa stripereiden sekä muiden salttikalojen pyynnissä ja pikku hiljaa ne ovat rantautuneet pohjolan meritaimenen pyyntiin. Ensimmäiset kokeilut flatwingeillä tuli suoritettua keväällä 2015, kun isommat perhot tuntuivat maistuvan taimenille paremmin. Uinti on hieno ja perhot vajoavat tasaisesti, kun pään pitää kevyenä. Flatwingin voi lisäksi maustaa esim. Petitjeanin Magic Headilla, jolloin uintiin saa poikkoilua. 

Aika näyttää onko Flatwingistä haastamaan Haileja tai Drags Devilejä rantojemme yleisperhona, kokeilkaa ja kertokaa kokemuksistanne vaikka Helsinki Spey Claven Facebook- sivuilla ;) 


Resepti

- Lanka: Veevus GSP 100d - White

- Koukku: Takana Partridge ST Stinger #8, Edessä Mustad S71SNP #1 tai TMC 811s #4 (Takakoukun voi halutessaan myös jättää pois) 

- Rigaus siima: Fluorocarbon 0,50-0,55mm, esim. GL Egor 0,52mm (Siiman tulee olla tarpeeksi paksua ettei takakoukku sotkeennu) 

- Pyrstö: H.S.C. Bucktail - White ja Whiting Hebert Miner Cape - Medium Dun

- Runko: Holo Long Hair - UV / Gold

- Vatsa: H.S.C. Bucktail - White

- Siipi: H.S.C. Bucktail - Fl. Fikkari Green, Ice Blue & Baitfish Back Olive + Nippu Riikinkukon siikasia

- Silmät: Sybai 3D Epoxy Eyes 4mm - Holo Silver

- Pää: Devcon 5min Epoxy


1. Kiinnitetään fluorocarbon Uni- solmulla takakoukkuun


2. Päällystetään solmukohta ja koukun silmä epoxyllä, ettei koukku käänny sivuun eivätkä materiaalit sotkeennu solmuun. Tehtävän voi suorittaa myös UV-liimalla. 


3. Litistetään siima kiinnitettävältä matkalta pihdeillä. Esim. Veniard De-Barb Pliersit ovat mm. tähän erinomaiset. Sidotaan pieni pallukka langasta, joka nostaa kiinni sidottavaa siimaa ja käännetään pieni pätkä taaksepäin sekä sidotaan myös se kiinni, näin varmistetaan ettei takakoukku lipeä irti. 


4. Sidotaan nippu valkoista bucktailia pyrstöksi, pituus hieman yli stinger- koukun. Muista levittää nippu ympäri koukkua ja leikkaa lopuksi ylimääräiset eteenpäin osoittavat karvat pois. 


5. Valmistellaan Whitingin pinturiniskasta napatut häkilät. Lyhennä saksilla siikasia sidontakohdasta ja litistä häkilän ruoti pihdeillä, Veniardin De- Bard Pliersit ovat tähänkin erinomaiset. Kiinni sidottavia häkilöitä ja niiden asentoa on helpompi kontrolloida, kun ruoti on litistetty. 


6. Sidotaan häkilät Bucktail pyrstön päälle kiinni. Tähän voi halutessaan käyttää myös 3 tai 4 häkilää kahden sijasta, jos haluaa massaa perhon takaosaan. 


7. Sidotaan Long Hair Holo kiinni pyrstön tyveen ja kierretään se 5-6 kierroksella eteen. Koukun varrelle voi pyyhkäistä hieman pikaliimaa. 


8: Long Hair kierrettynä. Kartioidaan "siikaset" edestä lyhyemmäksi. 


9. Sidotaan perholle vatsa valkoisesta bucktailista. Pituus n. 2-2,5 kertaa perhon rungon pituus. Yritetään pitää nippu selvästi koukun alapuolella, eikä levitetä nippua voimakkaasti sivuille. 


10. Valmistellaan perhon siipi bucktailista. Leikataan pöydälle valmiiksi 1/5 Fl. Fikkari Green, 2/5 Ice Blue ja 2/5 Baitfish Back Olive bucktailia ja harjataan tyvivillat sekä lyhyet karvat pois (Stonfo Pettine Comb on erinomainen työkalu tähän). Sakset ovat mittasuhteena karvanippujen kokoon. Sekoitetaan karvat keskenään käsissä mahdollisimman hyvin sekaisin ja sidotaan kiinni. 


11. Siipi sidottuna kiinni, pituus noin 2-2,5 kertaa perhon rungon pituus. Tässä vaiheessa voi halutessaan lisätä kimalteita perhoon. Osassa olen käyttänyt molemmilla sivuilla yhtä sopivan väristä Lateral Scale kimalletta antamassa vaikutelmaa kylkiviivasta. Laitetaan langalle hieman pikaliimaa, tehdään muutama kierros langalla ja leikataan ylimääräiset karvojen tyvet pois sekä ylä- että alapuolelta koukkua. 


12. Sidotaan siiven katteeksi 3-5 kappaletta Riikinkukon silmähöyhenen siikasia ja päätellään perho. Litistetään pää sivuilta hieman litteämmäksi pihdeillä silmiä varten, edelleen Veniardin De-Bard Pliersit jyrää. Litistämisen jälkeen laitetaan perhon päähän pikaliimaa, jotta bucktailit eivät karkaa kovassakaan käytössä. 


13. Sivuilta litistetyn pään päälle Epoxy silmät asettuvat nätisti. Alle kannattaa kuitenkin pistää hieman Zap GEL pikaliimaa. Toiselle puolelle perhoa sama homma. Lopuksi silmien väliin jäävät kolot täytetyään Epoxyllä, ei laiteta epoxyä silmien päälle, jotta pää pysyy kevyenä ja perho tasaisesti uppoava. 

13.jpg


14. Valmista tuli, tätä perhoa on hieman uitettu hanan alla niin bucktailit löytävät paremmin paikkansa sekä muotonsa. Taustalla muutamia Vekkuli meritaimen uistimen- värikartasta luotuja kopioita. Toistetaan ja vaihdellaan värejä sekä toivotaan jäiden sulamista. Terveisin, 

Anton Pousar

Helsinki Spey Clave