Finnish English

Jari "Tärppi-Japi" Kosken Vaihe- vaiheelta sidontaohjeet haukimuunnokseen Bob Popovicsin Bulkhead Deceiveristä.

Salttiklassikosta haukiklassikoksi?

Jos minun pitäisi valita yksi esikuva perhonsidonnasta kaikkien niiden monien joukosta ketä suuresti arvostan, niin se olisi Bob Popovics ja jos jostain kumman syystä minun pitäisi valita vain yksi perhomalli mitä käyttäisin hauelle, niin se olisi Bobin Bulkhead Deceiveristä väännetty haukimalli.

Syy tähän on simppeli. Tämä perhomalli antaa minulle suhteessa eniten kalaa, on simppeli ja halba sitoa ja on uinniltaan sellainen, että perhoa on helppo uittaa eri tavoin koko kauden toimivilla vauhdeilla. Erityisen hyvin se loistaa kylmän veden aikaan, kellusiimalla uittaen kun kalat ovat matalassa. Hyvänä bonuksena, tähän päälle tulee vielä kyseisen perhomallin erinomainen heitettävyys.

Bulkheadin pettämä nätti hauki!


Itsellä eivät vielä meriitit riitä sanomaan tuleeko Bulkheadistä myös klassikko haukipiireissä samaan tapaan mitä se on esim. Stripereitä perhokalastavan kansan piireissä. Sen ehkä aika näyttää.

Sidonnallisesti perho kulkee hyvin paljon samoja polkuja kuin mikä tahansa muukin Deceiveristä polveutuva streameri. Poikkeuksena on sen etuosan rakenne. ”Bulkki” tehdään jättämällä sidotun bucktail nipun tyvi mukaan perhoon. Bulkheadejen tekoon onkin oivallista käyttää se monesti vähän huonompi ja ontompi karva mitä peuranhäntien tyvipäästä usein löytyy. Ainakin jos on sattunut vahingossa ostamaan häntänsä muualta kuin HSC:ltä niin sitä heikompilaatuista karvaa voi olla hännässä paljonkin :)

Pyrstövaihtoehtoja on monenlaisia. Laitan ohjeisiin lempitapani, mutta muita vaihtoehtoja ovat esim. schlappenit, kukon satulahöyhenet tai vaikkapa tuhdimmista zonkkereista tehdyt pyrstöt.

Erilaisia pyrstöjä


Sitten hommiin…

Koukku: 4/0 Partridge Universal Predator

Lanka: Esim Sybai Tying Thread 4/0 tai Veevus GSP 100d

Pyrstö: H.S.C. Bucktail - Valkoinen + Hedron Magnum Flashabou - Pearl, Hedron Glow in the Dark Flashabou - White ja Sybai Holographic Tinsel - Holo Silver sekoitettuna + kimppu Wapsin Strutsin Herlejä valkoisena

Takarunko: H.S.C. Bucktail - Valkoinen + Sybai Angel Hair - Diamond

Eturunko: H.S.C. Bucktail - ReBL Red Sidottuna Bulkhead tyyliin


Sido pyrstöksi nippu Bucktailia. Pyöritä ensiksi kaksi, kolme löysähköä kierrosta lankaa, levitä nippu ympäri koukun esim peukalolla painaen ja sen jälkeen kiristä.


Lisää fläsä nippu bucktailin eteen. Sido kääntämällä ja harjaa auki. Lisää tippa pikaliima aina sidoksen päälle.Sido strutsin siikaset myös kääntämällä kiinni. Se lisää hiukan niiden kestoa.


Pyöritä lankaa hiukan eteenpäin ja sido nippu bucktailia 360 ympäri koukun.


Sido bucktailin eteen läjä angel hairia, kääntämällä tämäkin.


Liikuta lankaa taas hiukan eteenpäin ja sido ensimmäinen nippu Bucktailia Bulkhead tyyliin. Ensimmäinen nippu saa olla niukin ja tyveä saa jättää hiukan enemmän käännettäväksi. Sido taas parilla, kolmella löysähköllä sidoksella nippu paikalleen jonka jälkeen levitä se ympäri koukun samalla hiukan painetta lankaan lisäten.


Käännä tyvet taaksepäin sormin tai vaikka onttoa mustekynää käyttäen ja sido niiden eteen langasta kartio. Muista lisätä tippa pikaliimaa aina langan päälle, ettei kartio purkaannu käytössä.


Sido toinen nippu edellisen eteen samaan tapaan. Käytä hiukan enempi karvaa ja jätä tyvet joko saman tai hiukan lyhyemmäksi kuin edellisessä.


Sama laulu kuin edellisessäkin nipussa, muista pikaliima! Silmään pistäviä tököjä voi hiukan saksia pois jos haluaa.


Lisää vielä viimeinen nippu. Käytä viimeiseen lyhyempää karvaa enemmän kuin aiempiin vaiheisiin ja jätä tyvet lyhyemmäksi. Näin saadaan nätti kartio perhoon. Älä tasaa karvan päitä vaan hiukan vaikka sormin revi niitä eri mittaisiksi.


Käännä ja viimeistele. Älä saksi liikaa pois. Hiukan suttuinen ulkomuoto on usein kalaisampi kuin kliininen. Tai näin ainakin tämmöinen tumpelo itselleen uskottelee :)


Valmis perho. Kireitä lankoja!

Valmis

perho!Kireitä sidontalankoja!

- Jari Koski & Helsinki Spey Clave Staff -